Екзотика - Специални предложения

Екскурзия до Шри Ланка и Малдиви
Вашата оценка
14 дни / 11 нощувки
от 3733
лв.
Маршрут:
София – Истанбул – Коломбо – Пинавела – Дамбула – Сигирия – Минерия – Матале – Канди – Парадения – Нувара Елия – Коломбо – Мале – Истанбул – София
Дати на отпътуване:
10.10.2021 г.
Транспорт: Самолет

Шри Ланка:
Oфициално наименование – Демократическата социалистическа република Шри Ланка, до 1972 г. известна и като Цейлон, е тропическа островна държава близо до южния бряг на Индийския субконтинент. Шри Ланка има морски граници на север с Индия, а на юг с Малдивите. Единствено в Шри Ланка се среща кралската кокосова палма. Шри Ланка е разделена на 9 провинции, които са подразделени на общо 25 окръга.
Шри Ланка има значителни запаси на железни руди и висококачествен графит (по добив на графит е на 1-во място в света). Най-важното природно богатство на Шри Ланка обаче остават скъпоценните и полускъпоценните камъни (диаманти, циркон, рубин, сапфир, акварин и др.). Около 36% от населението е заето в селското стопанство, основната храна е оризът. През 2001 г. Шри Ланка е произвела почти 3 млн. т ориз, но въпреки това се налага внос на ориз и много други храни. Шри Ланка е истинска „градина на подправките“ – черен пипер, канела, джинджифил, индийско орехче, ванилия, шафран и др.

Малдиви:
Островна държава в Индийския океан, състояща се от група атоли и намираща се на югозапад от Индия и на около 700 км югозападно от Шри Ланка. Те са най-малката азиатска държава и по население, и по територия.
Най-високата им точка е 2,3 метра над морското равнище, а средната им височина е 1,5 м. Общата им площ е 300 км². Столицата се намира на най-големия атол и се нарича Мале. Малдивите нямат нито една река или голямо езеро и се чувства недостига на питейна вода. Температурата на въздуха целогодишно е между 24°C до 33°C.
Малдивският архипелаг се състои от 26 атола, обединяващи 1190 коралови острова, които се простират на територия от 90 000 квадратни километра, което прави Малдивите една от най-разкъсаните и разпръснати на голяма територия държави в света. Състои се коралови рифове и пясъчни ивици по продължението на 960 км дълга подводна планинска верига, издигаща се от дълбините на Индийския океан. Само 203 острова са обитаеми, най-големият от които - Мале, където се намира и единственият град и единственото пристанище - едноименната столица. Повечето острови са обкръжени от коралови рифове. Всеки атол има средно по 5 до 10 населени острова и 20 до 60 ненаселени. Малдивите са и най-ниската държава в света - най-високата точка на територията ѝ достига едва 2,3 метра. На някои острови обаче има дюни, които достигат 3 метра височина.

ПЪРВИ ДЕН / София-Истанбул
Тръгване от терминал 2 на летище София с полет на Турски Авиолинии с междинно кацане в Истанбул за Коломбо, Шри Ланка.

ВТОРИ ДЕН / Истанбул-Коломбо
Пристигане на международното летище Бандаранайке в Коломбо в 15:00 часа. При пристигане ще бъдете посрещнати от представителите на местния ни партньор и ще бъдете украсени с гирлянди от „цветя на храмовите дървета“. След това ще ви запознаят с местния екскурзовод, който ще ви придружава по време на престоя ви на острова.
Предстои Ви трансфер около 55 минути до хотел в Коломбо.
Вечеря и нощувка в Коломбо.

ТРЕТИ ДЕН / Коломбо-Пинавела-Дамбула
След закуска поемата към Пинавела за посещение на резерват за слонове. Разстоянието до Пинавела е приблизително два часа и половина. Резервата за слонове Пинавела – започва своята дейност през 1975 г. за настаняване на изоставени и ранени слонове. В резервата днес живеят голямо семейство слонове. Броят им се е увеличил до над 40, включително бебета слонове, донесени от различни части, както и бебетата, родени в резултат на програма за отглеждане в плен. Уникално изживяване, което никога не трябва да пропускате (ще имате приблизително 2 часа за посещение).
Продължавате към Дамбула – около 2 часа път.
Посещение на пещерния храм на Дамбула - Дамбула е най-големият и най-добре запазен комплекс от пещерни храмове в Шри Ланка. Скалата се извисява на 160 м над околните равнини. Има над 80 документирани пещери
в околността. Основните атракции са разположени в пет пещери, които съдържат статуи и картини. Тези картини и статуи са свързани с Буда и неговия живот. Има общо 153 статуи на Буда, три статуи на царе на Шри Ланка и четири статуи на богове и богини. Най-последните включват Вишну и Ганеша. Стенописите покриват площ от 2100 квадратни метра. Изображенията по стените на пещерите включват изкушението на демона Мара и Първата проповед на Буда. (Приблизително 1 час за посещение).
Вечеря и нощувка в Дамбула.

ЧЕТВЪРТИ ДЕН / Дамбула-Сигирия-Минерия
След закуска следва трансфер до Сигирия (около 30 минути) и посещение на крепостта Сигирия – петвековна скала, на която е построена крепост през 477 г. пр. Хр. от крал Кашиапа. Нарича се „Скалата на лъва“ и се издига на 200 м. над джунглата. Крепостта е била заобиколена от външен ров, имала е приятна градина, огледална стена, която е изрисувана със стенописи в тъмен цвят, както и красиво стълбище. Част е от световното културно наследство на ЮНЕСКО. Водните градини, фонтаните, летните къщи и пещерите в близост не са за пропускане. (ще имате приблизително 2-3 часа за посещение).
Следва трансфер до Минерия за джип сафари из националния парк. (около 45 минути). В национален парк Минерия и изграден водосбор още през 3 век от крал Махасен. В него се събира водата от масоните и това привлича много диви животни да търсят храна в околностите. Този водосбор е наричан от местните „Сборището“. Това е едно от най-големите сборища на диви азиатски слонове в света. В резервата живеят още, диви биволи, глигани, петнисти мечки, ленивец, самбур, леопарди, крокодили,
9 вида земноводни, 25 вида влечуги, 160 вида птици, 26 сорта риби. 78 разновидности на пеперудите са забелязани в националния парк Минерия. (Приблизително 3 часа за посещение).
Вечеря и нощувка в Дамбула.

ПЕТИ ДЕН / Дамбула-Матале-Канди
След закуска следва трансфер до Матале (около час и половина път). По пътя следва посещение в Градината на подправките в Матале, където ще видите канела, кардамон, пипер и други растения. Тук можете също да купите подправки. На посетителите ще бъде обяснено за всеки един растителен вид в градината и неговата употреба в кухнята. Следва посещение на музей на полезните изкопаеми и фабрика за платове.
Следва отпътуване за Канди ( около един час път). Канди е пример на будисткото влияние в Шри Ланка. Посещение на будитския храм в Канди, известен като „Храма на зъба на Буда“. Той се намира в царския дворцов комплекс на града, в който се помещава реликва от зъба на Буда. От древни времена тя играе важна роля в местната политика, защото се вярва, че който я „притежава“, държи управлението на страната. Смята се за едно от най-ценните притежания на Шри Ланка. (Приблизително 1 час за посещение).
Изисквания към облеклото: Носете дрехи в бял цвят, ако можете, когато посещавате храма. (може да носите идруги цветове). Белият цвят се счита за цвят на чистотата. Прието е дрехата да е дълга поне до коленете и раменете да са покрити.
Вечерта следва посещение на местна културна програма.
Вечеря и нощувка в Канди.

ШЕСТИ ДЕН / Канди-Перадения-Чайна плантация-Нувара Елия
След закуска отпътуване за Кралската Ботаническата градина Перадения (около 30 минути). Кралската Ботаническа градина в Перадения е с размери 147 декара в размер. Изградена е през 1374 г. като градина за удоволствие на кралете на Канди. Има повече от 5000 вида дървета и растения, някои редки ендемити, както и флора от тропическия свят. Spice Garden и Orchid House са популярни сред туристите. Кралската Ботаническа градина Перадения - шестдесет и седем хектара изящни красоти и ботанически съкровища, съдържащи повече от 4000 вида, това е убежище не само за учените но и на всеки любител на природата. (Приблизително 2 часа за посещение).
Следва трансфер до Нувара Елия, като по пътя ще посетите чайна плантация. Чаят е засаден за първи път в Шри Ланка през 1824 г. в Ботаническата градина в Перадения, когато няколко растения били донесени от Китай. Повечето са внесени от Асам през 1839 г. През 1867 г., шотландският плантатор на име Джеймс Тейлър засадил чай на 8 хектара горска земя, в
местността Loolcondura. През 1873 г. индустрията за износ на чай от Шри Ланка започва със скромните 23 фунта изпратени до Лондон. През 1996 г. Шри Ланка е произвела 258 милиона кг. чай и е спечелила над 34,068 милиона чрез износ.
Продължаваме към Нувара Елия. (около 3 часа път). След пристигане в Нувара Елия следва обиколка на града – наречен е „Малката Англия“ на Шри Ланка и е разположен сред красиви планини, долини, водопади и чаени плантации. Градът е повлиян от английски дух, а традициите на местните и архитектурата допринасят за атмосферата на този край. В центъра на града е разположен паркът Виктория – приятно място на пикник или отдих.
Вечеря и нощувка в Нувара Елия.

СЕДМИ ДЕН / Нувара Елия-Коломбо-Мале
След закуска трансфер до Коломбо за разглеждане на забележителности и кратко време за пазар. (около 5 часа път). Шофиране през града, ще ви отведе до натоварените търговски части на града, ще видите облицованите с дървени дъски жилищни сгради, Канелените градини. Ще посетите Форта - бившият британски административен център и военен гарнизон, морската улица - златарската махала в сърцето на Петта, пазара, там се намира и Индуиски храм със сложна каменна резба и холандската църква на Wolvendaal датираща от 1749 г. Ще посетите BMICH, където ще видите репликата на статуята на Буда и площад Независимост.
Пазар – ще посетите изискан бутик за чай Mlesna, магазин за кашу, облекла и всякакви аксесоари в Majestic City. Ще посетите центъра за керамика в Ланка, място, където можете да закупите NORITAKE SET или други керамични предмети, ще посетите също ODEL SHOP в Lipton Place, BAREFOOT, HOUSE OF FASHION и BEVERLY STREET - магазини за пазаруване 24 часа (само за дрехи) в Kollupitya.
Следва трансфер до летището за полет до Мале, Малдиви в 20:20 часа.
Пристигане в Мале, трансфер и настаняване.

ОСМИ ДЕН-ДВАНАЙСТИ ДЕН / Малдиви
Закуска. Свободно време за плаж и допълнителни екскурзии. Вечеря. Нощувка.

ТРИНАЙСТИ ДЕН-ЧЕТИРИНАЙСТИ ДЕН / Мале – Истанбул – София
Закуска. Освобождаване на стаята в хотела до 12.00 ч. Свободно време. Трансфер до летището в Мале за обратен полет до София през Истанбул. Пристигане в София на следващия ден.

Примерни хотели по програмата:
 • Me Colombo 3*, Colombo, Sri Lanka
 • Fresco Water Villa 3*, Dambulla, Sri Lanka
 • Oak ray Heritage 3*, Kandy, Sri Lanka
 • Oak ray Tea Bush Hotel 3*, Nuwara Eliya, Sri Lanka
 • Sun Island Resort & SPA 4*, Maldives

ЦЕНАТА Е В ЛЕВА, НА ЧОВЕК И ВКЛЮЧВА:
 • 1 нощувка със закуска и вечеря в хотел 3* в Коломбо;
 • 2 нощувки със закуска и вечеря в хотел 3* в Дамбула;
 • 1 нощувка със закуска и вечеря в хотел 3* в Канди;
 • 1 нощувка със закуска и вечеря в хотел 3* в Нувара Елия;
 • 6 нощувки със закуска и вечеря в хотел 4* на Малдиви;
 • Всички трансфери и входни такси по програмата;
 • Екскурзовод на английски език;
 • Медицинска застраховка „Помощ при пътуване“ с покритие 10 000 евро;
 • Представител на фирмата - партньор в Шри Ланка и Малдиви;

ЦЕНАТА НЕ ВКЛЮЧВА:
 • Самолетен билет София – Истанбул – Коломбо – Мале - Истанбул – София с авиокомпания Турски Авиолинии – цената започва от 1560 лева;
 • Летищни такси;
 • Багаж 1 брой - 30 кг на човек;
 • Виза за Шри Ланка - заплаща се с пълното плащане : 66 лв.;
 • Бакшиши – 76 лв. /заплащат се от България/;
 • Допълнителни екскурзии на Малдиви /заявяват се на място в хотела – гмуркане, шнорхелинг, разходка до Мале и др.; /
 • Разходи от личен характер.
 • Доплащане за застраховка „Помощ при пътуване“ за клиенти над 70 г. - 50 лв.

ВАЖНО: За всички туристи на "Дрийм Холидейс БГ" ЕООД, пътуващи по програми през 2021, за които се изисква отрицателен резултат от проведен PCR тест за влизане в съответната държава или при прибиране в България, ТУРОПЕРАТОРЪТ е договорил преференциални цени за тестване в лаборатории "Рамус" в цялата страна.

 • Цената на PCR тестовете в Лаборатории Рамус е 90 лв, като туристи на Дрийм Холидейс БГ ЕООД ползват отстъпка от 20 % или заплащат 72 лв. При по-големи групи, Туроператорът предоставя доп. 10 % отстъпка.

Забележка: Туроператорът си запазва правото на промяна в последователността на изпълнение на програмата и допълнителните екскурзии.

ПОЛЕТНО РАЗПИСАНИЕ:
Авиокомпания Turkish Airlines
 • СЕПТЕМВРИ
дата летище излита каца летище
04.09.2021 София T2 21:30 22:55 Истанбул
05.09.2021 Истанбул 01:45 15:00 Коломбо
10.09.2021 Коломбо 20:20 21:30 Мале
16.09.2021 Мале 22:40 04:55* Истанбул
17.09.2021 Истанбул 07:50 09:05 София T2
 • Важно: полетното разписание подлежи на препотвърждение преди датата на заминаване.
 • ОКТОМВРИ
дата летище излита каца летище
10.10.2021 София T2 21:30 22:55 Истанбул
11.10.2021 Истанбул 01:45 15:00 Коломбо
16.10.2021 Коломбо 20:20 21:30 Мале
21.10.2021 Мале 22:40 04:55* Истанбул
22.10.2021 Истанбул 07:50 09:05 София T2
 • Важно: полетното разписание подлежи на препотвърждение преди датата на заминаване.

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ:

ТАКСИ ПРИ ПРЕКРАТЯВАНЕ НА ДОГОВОРА ОТ СТРАНА НА ПЪТУВАЩИЯ:
 • от третия ден, следващ записването до 60 дни преди датата на пътуването – 35% (тридесет и пет процента) от общата цена на пътуването.
 • от 59 до 30 дни преди датата на пътуването – в размер на депозита.
 • по-малко от 29 дни преди датата на пътуването или неявяване /no show/ - 100% (сто процента) от общата цена на пътуването.
Ако посочените срокове не противоречат на анулационните условия на авиопревозвача при закупени самолетни билети.

МИНИМАЛЕН БРОЙ ЗАПИСАНИ УЧАСТНИЦИ ЗА ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА ПЪТУВАНЕТО: НЯМА

НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ:
 • Валиден задграничен паспорт минимум 6 месеца от датата на напускане на страната
 • Подписване на договор за организирано пътуване

ПЛАЩАНИЯ:
 • Депозит в размер на 50% при подписване на договора
 • Пълно плащане – 45 дни преди датата на заминаване
 • Плащанията се извършват по банков път

ЗАБЕЛЕЖКИ:
 • Екскурзията не е подходяща за лица с ограничена подвижност
 • Здравни изисквания: няма специални здравни изисквания
 • Туроператорът не носи отговорност и не възстановява суми на туристи, на които им е отказана туристическа виза, където се изисква такава
 • Туроператорът не носи отговорност за загубата на багаж по време на полетите.
 • Паспортни и визови изисквания: за пътуване до Шри Ланка и Малдиви е необходимо да притежавате международен паспорт, валиден 6 месеца от датата на връщане
 • Застраховката, включена в туристическия пакет, покрива разходите за медицински прегледи, изследвания и болнично лечение, както и транспортни разходи от мястото на злополуката (заболяването) до най-близката болница, разходи за лекарства и медикаменти при извънболнично лечение, както и за репатриране.Застраховка „Помощ при пътуване в чужбина“ осигурява денонощна помощ чрез асистанс обслужване на български език и гарантира 100% плащане на направените разходи в рамките на договорения лимит на отговорност, без самоучастие на застрахованите лица
 • Информация относно отпътуването (сборен час и място, име и телефонен номер на водача на пътуването) ще получите до 7 дни преди датата на отпътуване, на посоченият от Вас имейл или телефон
 • Гарант на туроператора по смисъла на чл. 97 от Закона за туризма е застрахователна компания ЗК "ЛЕВ ИНС" АД, застрахователна полица № 00080001/13062110000034 от 15.01.2021 г.
 • Туроператорът предоставя възможността на клиента да сключи застраховка „Отмяна на пътуване“, застраховка за разходите за съдействие, включително при репатриране, както и за случаите на злополука, болест или смърт до 5 дни след сключване на договор.
 • Местни валути: шриланкийска рупия и малдивска рупия

Допълнителни услуги
Название Включена Избираема Цена
1 нощувка със закуска и вечеря в хотел 3* в Коломбо ДА
2 нощувки със закуска и вечеря в хотел 3* в Дамбула ДА
1 нощувка със закуска и вечеря в хотел 3* в Канди ДА
1 нощувка със закуска и вечеря в хотел 3* в Нувара Елия ДА
6 нощувки със закуска и вечеря в хотел 4* на Малдиви ДА
Всички трансфери и входни такси по програмата ДА
Екскурзовод на английски език ДА
Медицинска застраховка „Помощ при пътуване“ с покритие 10 000 евро ДА
Представител на фирмата - партньор в Шри Ланка и Малдиви ДА
Самолетен билет София – Истанбул – Коломбо – Мале - Истанбул – София с авиокомпания Турски Авиолинии; ДА
Летищни Такси ДА
Багаж 1 брой - 30 кг на човек ДА
Виза за Шри Ланка 66 лв.
Бакшиши 76 лв.
Допълнителни екскурзии на Малдиви
Разходи от личен характер
Доплащане за застраховка „Помощ при пътуване“ за клиенти над 70 г. ДА 27 лв.
ИЗБЕРИ ХОТЕЛ
Хотели в чужбина
Резервирай онлайн
Хотели в България
Резервирай онлайн
Полети
Изгодни оферти за самолетни биети
в цял свят
Рент-а-кар
Рзервирай изгодно, пътувай удобно