Еднодневни екскурзии в България

Вашата оценка
ВСИЧКИ ЕКСКУРЗИИ СЕ ОСЪЩЕСТВЯВАТ ПРИ ЗАПИСАНИ МИНИМУМ 7 ЧОВЕКА


СОФИЯ – КОВАЧЕВИЦА – ЛЕЩЕН – СОФИЯ (общо 436 км.)
Дати на отпътуване: 08.06.2019 г. , 20.07.2019 г. , 31.08.2019 г.
Цена 69 лв. на човек. Цената включва: транспорт, професионален екскурзовод.
Отпътуване от София по маршрут София - Ковачевица.
Започва нашето пътуване като в приказка с изключително красива природна картина, уникални старинни къщи, където си дават среща тишината, хармонията в природата и традицията на българското село. Очаква ви приятна разходка сред едни от най-привлекателните и автентични курорти за селски туризъм в България – село Ковачевица и село Лещен. Архитектурният стил на селата е запазил автентичния си вид още от 18-19 век, не само като външно, но и като вътрешно оформление съхранило в оригиналност атмосферата и живата история на този дивен край. Отпътуване за София следобяд.


СОФИЯ – РУПИТЕ – МЕЛНИК – СОФИЯ (общо 378 км.)
Дати на отпътуване: 15.06.2019 г. , 27.07.2019 г. , 07.09.2019 г.
Цена 66 лв. на човек. Цената включва: транспорт, професионален екскурзовод.
Отпътуване от София по маршрут София – Рупите.
Посещение на Рупите. Местността Рупите, заедно с храм-паметник "Света Петка Българска" е част от Стоте национални туристически обекта на Българския туристически съюз. На това място е изграден комплекс с добре поддържан парк. Тревата е ниско окосена, има цветя, пейки, беседки. Тук, в последните години от живота си живееше прочутата българска ясновидка Ванга. Къщичката, където баба Ванга е прекарала последните си години, е добре запазена. Всеки посетител може да се зареди с енергията, излъчвана от това място. През 1994 година край нейния дом с нейните средства е издигнат храм "Света Петка Българска".
Отпътуване за Мелник.
Пристигане в най-малкия град в България – Мелник. Той е разположен в планински район, през него протича малка рекичка, която се казва "Мелнишката река" и е ляв приток на река Струма. Градът е прочут с винарските си изби, произвеждащи най-хубавото червено вино в страната. Свободно време за обяд и разходки в Мелник. Сред забележителностите на града са Пашовата къща, Кордопуловата къща (частен музей с винарска изба), руините на средновековни църкви, Музеят на виното, в който можете да дегустирате и да си закупите мелнишко вино. В музея може лично да си напълните и затворите бутилка вино, като използвате автенична ръчна преса. В околностите на Мелник се намира и природният феномен Мелнишките пирамиди - уникално природно образувание, което привлича туристи от цял свят. Смята се, че този си вид пирамидите са придобили при ерозия на глинената почва.
Отпътуване за София.

СОФИЯ – ДЕВЕТАШКА ПЕЩЕРА – КРУШУНСКИ ВОДОПАДИ – СОФИЯ (общо 373 км.)
Дати на отпътуване: 22.06.2019 г. , 03.08.2019 г. , 14.09.2019 г.
Цена 66 лв. на човек. Цената включва: транспорт, професионален екскурзовод.
Отпътуване от София по маршрут София – Ловеч.
Пристигане в село Крушуна, което се намира на 34 км от Ловеч в Предбалкана - на границата между Стара планина и Дунавската равнина. Голяма част от земята е заета от бигорови образувания, където в миналото са съществували кариери. Известните Крушунски водопади се намират в южната част на селото, в местността “Маарата” - лесно достъпната екопътека е подходяща за разходка през всички сезони. Местността се намира в източния край на Деветашкото плато – един от най-окарстените райони на Средния Предбалкан. Изкачване по екопътеката в местността „Маарата” до пещера "Водопада", откъдето започва големия 20 метров Крушунски водопад известен със своята живописност. Той е образуван от множество карстови тераси. През 13-14 век на това място се е намирала Крушунската обител на монаси-исихасти, за което свидетелстват и запазените скални ниши и килии. Свободно време за разходка по екопътеката.
Отпътуване за село Деветаки и посещение на уникалната Деветашка пещера. Пещерата е известна с най – голямата входна пещерна зала на Балканите както и с редките видове птици, влечуги и земноводни, които я обитават. Заради размножителния период на населяващите пещерата бозайници през месеците юни и юли тя изцяло се затваря за посетители.
Отпътуване за Ловеч. Пристигане и посещение на забележителният покрит мост на Кольо Фичето. Той е построен в периода 1872-1874 година и е единствения покрит мост на Балканския полуостров. Построен е с 6 отвора, чиито основи са зидани с едри дялани и плочести камъни и специален варов разтвор. Разглеждане на Квартала Вароша, в него посетителите могат да видят сгради със съхранена самобитна народна архитектура от епохата на Възраждането като Рашовата къща, Къщата на Чешнето, Драсовата къща и др. Свободно време.
Отпътуване за София.

СОФИЯ – ПЛОВДИВ – БАЧКОВСКИ МАНАСТИР – СОФИЯ
Дати на отпътуване: 29.06.2019 г. , 10.08.2019 г. , 21.09.2019 г.
Цена 65 лв. на човек. Цената включва: транспорт, професионален екскурзовод.
Отпътуване от София по маршрут София – Пловдив.
Пристигане в Пловдив - вторият по големина град в България и един от най-древните градове в Европа, по-стар от Атина, Рим и Константинопол. Обиколка на стария град, който се състои от един от най-грандиозните ансамбли на градски къщи от периода на Българското Възраждане. Посещение на църквата „Св. Св. Константин и Елена“, Римския театър и Етнографския музей. Свободно време.
Отпътуване към Асеновата крепост. Свободно време за разглеждане.
Отпътуване към Бачковския манастир - вторият по големина манастир в България. Манастирският комплекс е основан през 11 век и в него са запазени стенописи от периода XVII – XIX век, както и легендарната чудотворна икона на Света Богородица от 1310 г.
Отпътуване към София.

СОФИЯ – КОПРИВЩИЦА – ПАНАГЮРИЩЕ – СОФИЯ
Дати на отпътуване: 06.07.2019 г. , 17.08.2019 г. , 28.09.2019 г.
Цена 60 лв. на човек. Цената включва: транспорт, професионален екскурзовод.
Отпътуване от София по маршрут София – Копривщица.
Копривщица е сред Стоте национални исторически обекта. Посещение на забележителностите на единствения град-музей в България - Къща-музей "Георги Бенковски", представител на типичната еснафска къща от времето на Възраждането; Къща-музей "Любен Каравелов", в която се съхранява експонираната оригинална Каравелова печатница от Букурещ; Къща-музей "Тодор Каблешков" - първият реставриран копривщенски възрожденски паметник, тук се съхранява ,, Кървавото писмо”; Църквата "Успение Богородично", построена през 1817 година от мирковски майстори, отличаваща се с високата си архитектурно-художествена стойност; Калъчевият мост - наричан още "Първата пушка", тъй като на 20 април 1876 г. е произведен първия изстрел, отбелязващ началото на Априлското въстание. Свободно време за обяд.
Отпътуване за Панагюрище. Град с богата история и забележително културно-историческо наследство. Тук се намира известното Златно Панагюрско съкровище, което датира от елиническата епоха, къщата музей на Райна Княгиня, където е ушито въстаническото знаме за Априлското въстание. Разходката ни включва още посещение на църквата ,,Свето Въведение Богородично", мемориален комплекс „Априлци“.
Отпътуване за София.

СОФИЯ – РИЛСКИ МАНАСТИР – СОФИЯ
Дати на отпътуване: 13.07.2019 г. , 24.08.2019 г.
Цена 60 лв. на човек. Цената включва: транспорт, професионален екскурзовод.
Отпътуване от София по маршрут София – Рилски Манастир.
Пристигане на най- святото място за българите - Рилската обител. През 1961 г. манастирът е обявен за Национален музей , през 1976 г. - за национален исторически резерват, а от 1983 г. е под егидата на ЮНЕСКО. В Рилския манастир се пазят ръкописи, старопечатни книги, документи от 14 век - 19 век, а в музея - много старинни предмети, като черковна утвар, жезли, икони, оръжия, монетна колекция и др. Рилският манастир е сред Стоте национални туристически обекта на БТС и има статут на отделно селище. Преминаване по пътеката към гроба на Св. Иван Рилски. Свободно време.
Отпътуване към София.

ВАРНА – СОЗОПОЛ – ЗАМЪКА В РАВАДИНОВО – ОСТРОВ СВ. АНАСТАСИЯ – ВАРНА (общо 349 км.)
Дати на отпътуване: 08.06.2019 г. , 27.07.2019 г. , 14.09.2019 г.
Цена 127 лв. на човек. Цената включва: транспорт, професионален екскурзовод, всички входни такси и билети по екскурзията
Отпътуване от Варна за плаване с корабче към единствения български остров. Остров Света Анастасия е забулен в мистерия и за него се разказват стотици легенди и истории. В миналото, когато на Света Анастасия имало манастир, пирати нападнали острова. Според легендата причина била заровеното от загинал пират златно съкровище. Монасите се затворили в островната църква и се помолили на Света Анастасия да ги избави от набезите. Тя чула молитвите им и изпратила страховита буря, която потопила пиратския кораб. Неговите останки се вкаменили близо до брега на Острова, където могат да бъдат видяни и днес. Освен Вкамененият пиратски кораб, на Света Анастасия има още две скални образувания - Гъбата и Дракона. Някои хора твърдят, че на Гъбата е бил погребан монах. Друга легенда разказва, че едни от най-великите мореплаватели в историята - викингите, също са достигали до бреговете на остров Света Анастасия. Случка от преди години говори за странните и чудодейни сили на Острова. Пиян капитан на влекач пада от много висока отвесна скала и оцелява като по чудо...Вярва се, че на остров Света Анастасия съществуват две подземия, криещи много тайни. До момента обаче те не са открити, тъй като входът им е бил много добре замаскиран. Разглеждане на острова и църква – "Успение Богородично”, която е част от съществувал някога там манастир. Най-ранните данни за съществуването на обителта са от 15 век. През годините манастирът е бил опожаряван няколко пъти и нападан от пирати. За стенописите в църквата се предполага, че са от 14-ти век.
Следва посещение на един от най-старите и най-красиви градове по българското черноморие - Созопол. Старата му част е обявена за архитектурен и археологически резерват. Запазена е оригиналната архитектура на къщите от 18-ти и 19-ти век. Археологическият музей, тракийските надгробни могили, античните некрополи и крепостните стени - Созопол е място, на което буквално можете да пътувате в миналото. В старата част на града могат да се разгледат: Манастирът "Св. Николай Чудотворец" - построен е върху основите на раннохристиянски храм от 5-6 век; Църквата "Свети Георги" - в нея се съхраняват ценни икони от втората половина на XIX-ти век. В нея се намират и части от мощите на Св. Йоан Кръстител, както и други християнски реликви; Археологическият музей и Картинната галерия са сред най-посещаваните места от туристите /разглежда се отвън с екскурзовод влизането е по – желание индивидуално/; Интересни за разглеждане са старинните църкви "Св. Зосим" и "Св. Богородица"; Църквата "Св. Богородица" датира от 15-ти век и е трикорабна едноапсидна псевдобазилика и е обявена за паметник на културата под закрилата на ЮНЕСКО. Свободно време за самостоятелно разглеждане на старата част на града и обяд.
Следобед отпътуване за замъка Равадиново. Пристигане в село Равадиново и разглеждане на Замъка. Някои хора го определят като “еклектичен”, а други - като “пълен кич”. Някои водят там децата си, за да видят “истински замък”, а други - за да зърнат на живо “краля на замъка”. Четири кули, сводове и басейни, езеро с лебеди, арки, стени и тавани с аметист и златен варак... и над 19 000 тона камъни. Каменните късове, използвани за градежа, са извадени от недрата на Странджа без използване на експлозиви и машини - на ръка. През различните часове на деня те сменят цвета си - сутрин розовеят, по обяд заслепяват с ярко бяло, а вечер надделява жълто-оранжевият им оттенък. При пълнолуние отразяват светлината така, че цялата сграда засиява призрачно. Свободно време за разглеждане на замъка.
Отпътуване за Варна.

ВАРНА - ХОТНИШКИ ВОДОПАД - ПРЕОБРАЖЕНСКИ МАНАСТИР - ЦАРЕВЕЦ - ВАРНА (общо 476 км.)
Дати на отпътуване: 15.06.2019 г. , 03.08.2019 г. , 21.09.2019 г.
Цена 79 лв. на човек. Цената включва: транспорт, професионален екскурзовод.
Отпътуване към Велико Търново и намиращия се в близост Хотнишки водопад. Xoтнишĸият вoдoпaд – eднo oт мaлĸoтo нeщa, нa ĸoитo чoвeшĸoтo oĸo нaиcтинa мoжe дa ce пopaдвa. Aĸo пoceтитe тoзи вoдoпaд, cъc cигypнocт нямa дa мoжeтe дa ocпopитe ĸpacoтaтa нa бългapcĸитe пpиpoдни фeнoмeни. Село Хотница и околностите му са толкова атрактивни, че дори чужденците го избират за свой дом. Като плодороден оазис, белязан от следите на времето, то ви приласкава и ви приютява. Насладете се с очи и сърце на чудесата на природата. Paзпoлoжeн caмo нa 15 ĸм. oт гp. Beлиĸo Tъpнoвo, Xoтнишĸият вoдoпaд щe ви пoĸaжe eднo oт нeвepoятнитe cътвopeния нa пpиpoдaтa. Cлeд ĸaтo минeтe пo мaлĸo дъpвeнo мocтчe щe ce oзoвeтe нa eднa oбшиpнa пoлянa, ĸoятo щe ви oтĸpиe нeвepoятнaтa глeдĸa ĸъм вoдoпaдa. B мecтнocттa имa изгpaдeнa ĸpacивa eĸoпътeĸa c мнoжecтвo мocтчeтa и cтълбичĸи.Свободно време за да се насладим пълноценно на този своеобразен природен оазис.
Отпътуване към Царевград – Велико Търново. Със сигурност много от вас са посещавали старата Българска столица или поне са минавали покрай нея. Но днес ние ще ви я покажем в цялата си прелест и очарование, за да се потопите поне малко в духа на града и да усетите непреодолимата и красота. Ще се разходим и по калдъръмените улички на Самоводската чаршия, отрупана с множество дюкянчета и работилнички на различни майстори. Възможност за закупуване на различни продукти и сувенири. Ще се изкачим до Крепостта Царевец – синоним на величие ,слава и богатство! Това е уникално място за среща с миналото на България и историята на нейните велики царе. Ще се удивите от величието на реконструирания царски дворец с неговите тронна зала, дворцова църква и царски покои. Оттук са управлявали царете Асен I, Петър IV, Калоян, Иван Асен II, Иван Александър, Иван Шишман.Над двореца, на самия връх на хълма, се намира и възстановената Патриаршеска църква. Тя впечатлява с мащаба и уникалната си архитектура, а иконописите й пресъздават възхода и залеза на Второто българско царство.Особена нотка на тайнственост се прокрадва и около реставрираната Балдуинова кула. Историята разказва, че тук е бил затворен плененият в битката при Одрин пръв латински император Балдуин, който по-късно намира смъртта си в нея. Посещение на парк с миниатюри „ Духът на хилядолетна България „ -първият по рода си в България парк музей с напълно реални миниатюри . 80 макета в мащаб 1:35 на знакови исторически и природни забележителности от България. Сред тях са крепостта Царевец и Паметникът на Асеневци във Велико Търново, храм-паметникът „Александър Невски” и сградата на Народното събрание в София, Античният театър в Пловдив, крепостта Баба Вида и др. Свободно време за разходка и снимки .Ще имаме фотопауза на фона на града и към една от емблематичните църкви „ Свети четиредесет  мъченици „-  Намира се в подножието на крепостта Царевец. Храмът е паметник на културата от 1964г и е тясно свързан с историята на България. Построен е и стенописа в чест на победата на цар Иван Асен II над епирския деспот Теодор Комнин при Клокотница на 22 март 1230г. Свободно време за разходка и хапване. Отпътуване за Преображенски манастир – Преображенския манастир е един от най-посещаваните и най-ценни манастири в България. В неговото възстановяване по времето на Българското Възраждане са участвали едни от най-големите ни възрожденски майстори. Преображенският манастир е четвърти по големина в България след Рилския, Бачковския и Троянския манастири. Стените на главната църква „Преображение Господне“ са изписани от големия Захари Зограф. Основната част от сградите са построени от майстор Колю Фичето. Тук се намира един от най-въздействащите български стенописи – Колелото на живота. Преображенският манастир е изграден през 11 век като метох. През 1360 година, по времето на цар Иван Александър, получава автономност.Един от най – красивите манастири на България. Ела и чуйте историята му заедно с нас. Отпътуване към Варна.

ВАРНА – КАМЧИЯ – ВАРНА (общо 58 км.)
Отпътуване от Варна по маршрут Варна – Камчия.
Дати на отпътуване: 22.06.2019 г. , 10.08.2019 г. , 28.09.2019 г.
Цена 55 лв. на човек. Цената включва: транспорт, разходка с лодка по Камчия
Посещение на СОК Камчия и неговият Космически център. Очакват ни интересния разказ на нашия космонавт Красимир Стоянов, много интересни експонати от космическия път на света, да влезем в истинска космическа капсула и да гледаме филм за руската космонавтика и Юрий Гагарин.
Поемаме към река Камчия е една от малкото реки, които се вливат в Черно море. Нейният Лонгоз е природен резерват с уникална растителност. Разходката по реката с корабче е приятна и разхлаждаща в летните жеги. Свободно време – може да опитате местната рибна кухня!
Отпътуване за Варна.

ВАРНА – БЕЛОСЛАВ – ДЕВНЯ – ПОБИТИ КАМЪНИ – ВАРНА (общо 76 км.)
Дати на отпътуване: 29.06.2019 г. , 17.08.2019 г.
Цена 55 лв. на човек. Цената включва: транспорт, професионален екскурзовод.
Отпътуване от Варна по маршрут Варна – Белослав.
Посещение на Музея на стъклото, който се намира в производствената база на фирма Инхом, която се е специализирала в производството на ръчно духана стъклария. Тук ще имате уникалната възможност да присъствате на работния процес, при който грубата необработена стъкломаса се превръща в изящни стъклени изделия.
Отпътуване към долината на щраусите в с. Константиново, където ви очаква голямо забавление във фермата за щрауси. От фермата се открива уникална гледка към цялата долина.
Отпътуване за Крепостта Овеч.
Крепостта Овеч е каменна твърдина, която е разположена източно от град Провадия. При посещението се разглеждат: говорещия кладенец, митрополитската църква, рицарският затвор, кулата с дяволската пътечка и Калугерските дупки.
Пристигане и разглеждане на местността Побити камъни край Девня.
Отпътуване към Девненските извори - най-големите карстови извори в България, бликат около 30 извора, разположени сравнително близо един до друг в седем изворни групи. Всяка секунда от тях се изливат около 3200 литра вода с постоянна температура (17-20 градуса), която не замръзва през зимата и не се влияе от сезонните климатични промени. Тя образува по-големи и по-малки поточета, които съединени образуват р. Девня – старата Потамос.

ВАРНА – ПЛИСКА – МАДАРА – ВАРНА (общо 159 км.)
Дати на отпътуване: 06.07.2019 г. , 24.08.2019 г.
Цена 60 лв. на човек. Цената включва: транспорт, професионален екскурзовод.
Отпътуване от Варна по маршрут Варна Плиска.
Пристигане в Плиска – първата българска столица, отстояща на около 90 км от Варна. Посещение на Национален историко-археологически резерват Плиска. Посещение на Дворът на кирилицата – един уникален не само за България, но и за света културно-исторически комплекс, отворил врати на 2 май 2015 – деня, в който се честват 1150 години от покръстването на българите в източноправославната християнска вяра.
Отпътуване за Мадара и посещение на Мадарски конник. Скалният релеф е единствен по рода си в Европа. През 1979 г. е включен в списъка на ЮНЕСКО като паметник със световно значение, а през 2008 г. е обявен за Глобален символ на България.
Отпътуване за Велики Преслав. Днес останките на многобройните църкви, манастири, работилници, ателиета и дворци могат да се разгледат в Националния историко-археологически резерват Велики Преслав, а шедьоврите на древните майстори - рисувана керамика, накити, оръжия, всички значими паметници от времето на средновековния Преслав, сред които накитите от Преславското златно съкровище, керамичният иконостас от дворцовия манастир, копие на монументалната икона на св. Теодор и други ценни изделия, множество старинни надписи, уникална колекция от оловни печати и др. - в Археологическия музей във Велики Преслав.
Отпътуване за Варна.

ВАРНА – БУКУРЕЩ – ВАРНА (общо 532 км.)
Дати на отпътуване: 13.07.2019 г. , 31.08.2019 г.
Цена 82 лв. на човек. Цената включва: транспорт, пътни такси и професионален екскурзовод.
Отпътуване много рано сутринта от Варна по маршрут Варна – Букурещ.
Пристигане в румънската столица и организирано групово посещение на Природонаучния музей . Тук ще видите огромни скелети на динозаври, над 300 000 артефакта , експонати, представени в естествена за тях среда с размери 1:1 , пещера със сталактити,сталагмити и сталактони, изригващ вулкан, древни бозайници, мекотели, ракообразни, минерали, скъпоценни камъни и др. Музеят разполага и с прекрасна колекция пеперуди,както и цял етаж, посветен на морската флора и фауна.
Следва посещение на етнографски музей „Румънско село”. Разположен в парковата част на Букурещ, край езерото Херъстръу, той представлява етнографски център с 298 постройки, разположени в 46 селскостопански двора. Възможност за обяд в района на Румънско село в една от най- известните,автентични и големи бирарии в Букурещ. Панорамна автобусна обиколка на града с местен екскурзовод: Триумфалната арка,Дома на Свободния печат – сградата, в която се намират централите на най-големите румънски вестници, площад Виктория, Булевардът на посолствата, Атинеума – най-голямата концертна зала в Румъния, Библиотеката, Народния театър, Университета.
След обяд пешеходна разходка в старият град на Букурещ, където ще се любувате на прекрасната архитектура на реставрирани сгради, запазени по улица „Липскани“. Ще видите Стария княжески съд на Влад Цепеш – владетелят, увековечен от Брам Стоукър като Дракула. Тук се намира и най – голямата книжарница в Румъния – „Carturesti Carusel“ – в превод „Въртележка от светлина“. Шест – етажното здание, построено през 1860 г. винаги е било важен търговски обект – банка, базар,а в момента снежно бяло царство на приказките и културата. Тук е и старата княжеска църква – най-старата сграда в Букурещ,както и бившия хан „Луи Манук“ – в момента луксозен хотел-ресторант. Многобройни барове и ресторантчета допринасят за приятната атмосфера. Свободно време за разходка и шопинг.
Отпътуване за Варна.

ВАРНА – КОТЕЛ – ЖЕРАВНА – ВАРНА (общо 397 км.)
Дати на отпътуване: 20.07.2019 г. , 07.09.2019 г.
Цена 67 лв. на човек. Цената включва: транспорт, професионален екскурзовод.
Отправяме се в посока възрожденските градове Котел и Жеравна. Първо ще посетим Котел – Музеят на Възраждането. Включен е в Списъка на 100-те национални туристически обекта и е на 56 място. Той е съвкупност от Музея на котленските възрожденци, който съхранява първите издания на "Неделник" на Софроний Врачански и Рибния буквар на д-р Петър Берон и внушителния Пантеон. Там се намира и саркофагът с костите на Георги С. Раковски. Голяма сграда, която е от камък, дърво и желязо. Етнографският музей - помещава се в Кьорпеевата къща. Представя атмосферата на стария котленски дом с цялата му красота, практичност и уют. Къщата е от 1872 година и е с типична за Възраждането архитектура. Природонаучен музей - създаден е въз основа на сбирките на местният учител – естественик Васил Георгиев, който създава богата сбирка свързана с природата в района на Източна Стара Планина. Решение за създаване на музея се взема през 1951 г. в него са представени експозиции от Риби, Земноводни, Влечуги, Птици и Бозайници, Безгръбначни фосили, Висши растения, Насекоми. Природонаучния музей е много хубаво поддържан и обогатява културата ни за флората и фауната на една от най-важните планини за държавата ни.
Около обяд се отправяме към Жеравна – Архитектурно – исторически резерват, който ще Ви върне назад във времето. Един от онези резервати, съхранили българищината и запазили спомена за светло и бурно Възраждане. Ще разгледаме къщата, в която е роден Йордан Йовков - Тук е уредена музейна експозиция, показваща снимки, документи и ръкописи от най-значимите му творби. Впечатляваща със своето майсторско изграждане е къщата на възрожденеца Сава Филаретов, която е богато украсена с изящни дърворезби. Запазената вътрешна уредба дава възможност да се добие представа за начина на живот в българското село през възрожденската епоха. Къщата-музей на Руси Чорбаджи, принадлежаща на един от най-богатите хора, се намира в центъра на селото. Строена е преди около 300 години и всяка от стаите е с определено предназначение – за гости, всекидневна, кабинет. Централно място на площада заема монументалната фасада на Стефантоневата къща. Жеравна е известна и със своите многобройни чешми. В околността бликат множество извори, повечето от които са вкарани в чучурите на чешми (Кринча, Старча, Зайковка) още от незапомнени времена. Свободно време за разходка и обяд.
Отпътуване за Исторически комплекс „Двор на Кирилицата" – Плиска: Дворът на Кирилицата е културно-исторически комплекс в първопрестолна Плиска. Още с влизането си посетителите са завладени от мистиката на 30-те каменни кирилси букви. Всяка една от тях е изваяна от човешка ръка и е уникално художествено творение. Изработени от характерния само за Армения камък червен туф. Буквите са резултат от творческите усилия на 12 каменоделци, ръководени в своята работа от народния майстор на Армения – скулптoрът Рубен Налбандян. Посетителят внимателно трябва да се вгледа във високите повече от 2 метра букви, защото във всяка една от тях са вплетени древни символи и знаци. През 865 година владетелят покръстил народа в християнската вяра, а през 886 приел в Плиска първоучителите Климент, Наум и Ангеларий.
Отпътуване за Варна.


Важно: всички екскурзии се осъществяват при записани минимум 7 човека.
Цените не включват входни такси, които не са описани в програмите.


ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ:

ТАКСИ ПРИ ПРЕКРАТЯВАНЕ НА ДОГОВОРА ОТ СТРАНА НА ПЪТУВАЩИЯ:
 • до 60 календарни дни преди датата на отпътуване – не се удържа такса
 • от 59 до 30 календарни дни преди датата на отпътуване – удържа се такса в размер на внесения депозит
 • от 29 до 20 календарни дни преди датата на отпътуване – таксата е в размер на 85% от общата цена на туристическия пакет
 • по-малко от 19 календарни дни преди датата на отпътуване до деня на отпътуване – таксата е в размер на 100% от общата сума на туристическия пакет

МИНИМАЛЕН БРОЙ ЗАПИСАНИ УЧАСТНИЦИ ЗА ОСЪЩЕСТВЯВАНЕ НА ПЪТУВАНЕТО:
 • Всички екскурзии се осъществяват при минимум 7 туриста. В случай че минималният брой записани участници за осъществяване на екскурзията не е достигнат, туроператорът може да анулира пътуването като възстанови на пътуващия изцяло всички плащания, без да дължи допълнително обезщетение. Туроператорът е длъжен да уведоми пътуващите за анулирането на екскурзията:
 • 20 дни преди започването на изпълнението на туристическия пакет – за пътувания с продължителност по-голяма от 6 дни
 • 7 дни преди започването на изпълнението на туристическия пакет – за пътувания с продължителност от 2 до 6 дни
 • 48 часа преди започването на изпълнението на туристическия пакет – за пътувания с продължителност по-малка от 2 дни.

НЕОБХОДИМИ ДОКУМЕНТИ:
 • Подписване на договор за организирано пътуване
 • Валидна лична карта или международен паспорт поне 6 месеца от датата на връщане за екскурзията до Румъния

ПЛАЩАНИЯ:
 • Пълно плащане при сключване на договора
 • Плащанията се извършват в офисите на туроператора в лева или с дебитна/кредитна карта или по банка.

ЗАБЕЛЕЖКИ:
 • Екскурзията не е подходяща за лица с ограничена подвижност
 • Здравни изисквания: няма специални здравни изисквания
 • Информация относно отпътуването (сборен час и място, име и телефонен номер на водача на пътуването) ще получите до 7 дни преди датата на отпътуване, на посоченият от Вас имейл или телефон
 • Гарант на "Дрийм Холидейс" по смисъла на чл. 42 от Закона за туризма е застрахователна компания ЗАД "Армеец" АД, застрахователна полица № 19 100 1315 0000824473 от 08.01.2019 г.
Хотели в чужбина
Резервирай онлайн
Хотели в България
Резервирай онлайн
Полети
Изгодни оферти за самолетни биети
в цял свят
Рент-а-кар
Рзервирай изгодно, пътувай удобно